2

7 dingen waar je niemand verantwoording voor verschuldigd bent

 

Vorig jaar schreef ik kort voor de 2e editie van de Dag van het Werkplezier de blog “Mens durf te leven”, inspired by Ramses Shaffy. Ik grijp nog even terug naar de kern van die blog, omdat die voor een groot gedeelte ook de kern van onze missie raakt:“Mens, durf lekker te werken.” We willen allemaal iets van het leven maken, dus maak er wat van en lap aan je laars wat een ander ervan vindt.

 

Regie pakken

Vorige week was de 3e editie van de Dag van het Werkplezier (bekijk aftermovie). Een topdag! Dus wie weet tot volgend jaar? De 4e editie is op 24 mei 2019: save the date.

Dagvoorzitter Dorothée Loorbach vroeg aan Ferry en mij wat we hadden geleerd van 3 jaar Dag van het Werkplezier. In het kort kwam mijn antwoord neer op: “Regie pakken en de baas zijn over je eigen agenda, werk en privé”.

Dat moet ook wel, want de missie om werkplezier bovenaan op de agenda van organisaties te krijgen is mooi en noodzakelijk, maar ook tijdrovend.

De geboorte van onze dochter Jente, bijna twee jaar geleden, heeft positief bijgedragen aan het bewaken van mijn agenda. Ik ging een dag minder werken omdat ik 1 dag in de week bij Jente thuis wilde zijn. Daar moest ik als ZZP-er wel écht even aan wennen.

“Een dag minder werken… hoe de fuck ga ik dat voor elkaar boksen?”

 

Verkoop geen ongemeende sorry

Na verloop van tijd begon ik eraan te wennen en was de maandag niet alleen in mijn agenda maar ook in mijn hoofd per definitie geblokt. Dat hielp mij – en helpt mij nog steeds – om ook op andere dagen strakker mijn agenda te bewaken. Ik heb geleerd om te ‘blokken’. Ook nu, met meer teamklussen in de agenda, ervaar ik minder druk vergeleken met de periode dat ik vijf dagen in de week werkte.

En je hoeft natuurlijk geen ZZP-er te zijn en een dochter te hebben die Jente heet om te kunnen blokken. Ik zei geen NEE tegen werk of afspraken op die maandag, ik zei JA tegen Jente. En ik zei op de andere werkdagen JA tegen opdrachten en afspraken waarvan ik de inschatting maakte dat die mij energie en voldoening zouden opleveren. En in veel gevallen was dat ook zo.

Op deze manier heb ik best wel eens een lastig gesprek moeten voeren, waarin ik NEE zei. Maar ik heb geen 1 ongemeende sorry verkocht. En ik heb ook niet het gevoel gehad dat ik voor mijn keuzes, voor mijn JA of NEE aan iemand verantwoording hoefde af te leggen. Uitleggen wel, tuulk. Je mag best toelichten waarom je sommige keuzes maakt, maar verantwoorden hoeft niet. En dat geeft veel vrijheid in de kop en in het lijf.

Hoeveel ongemeende sorry’s verkoop jij? Hoe vaak heb jij het gevoel dat je aan iemand verantwoording verschuldigd bent? Ik hoop ‘minimaal’. Want het is zonde van je tijd en energie. Bovendien heeft het geen enkele zin. En zodra je je gaat verantwoorden verlies je langzaam maar zeker je eigen grenzen uit het oog.

Weten waar je JA tegen zegt, maakt het wat makkelijker om af en toe ook NEE te zeggen. Probeer je daarbij zoveel mogelijk te houden aan onderstaande zeven regels en je bent en blijft, zoals Ramses het zou zeggen, op je eigen vierkante meter een vorst.

 

7 dingen waar je niemand verantwoording voor verschuldigd bent
  1. Je hoeft je niet te verantwoorden voor het nodig hebben van eigen tijd. Het is niet asociaal of belachelijk als je niet afspreekt of beschikbaar bent terwijl je wel ‘tijd’ hebt.
  2. Je hoeft je niet te verantwoorden voor het hebben van een eigen mening. Je hoeft het niet altijd met iemand eens te zijn of anderen te bevestigen in wat ze je vertellen.
  3. Je hoeft je niet te verantwoorden voor het teleurstellen van iemand. Als jij je er okee bij voelt kan je uiteraard een reden opgeven, de intentie van jouw gedrag, maar het gevoel van teleurstelling is van de ander.
  4. Je hoeft je niet te verantwoorden voor de keuzes die je maakt op het gebied van werk of carrière. Waar krijg jij energie van? Wat is jouw unieke kracht? Wat wil je? Daar ga jij echt zelf over.
  5. Je hoeft je niet te verantwoorden voor je relationele keuzes. Normen, oordelen of verwachtingen, ze zullen er altijd zijn. Omring je met mensen die je accepteren zoals je bent. Mensen waar je energie van krijgt.
  6. Je bent niemand een excuus verschuldigd als je het niet meent. We zijn geneigd gehoor te geven aan please-gedrag. Maar als je je excuus niet meent bied dan je excuus ook niet aan, daarmee cijfer je jezelf onmiddellijk weg.
  7. Je hoeft je niet te verantwoorden voor het zeggen van: Nee. Mensen kunnen van alles van je vragen, dit kan echt alles zijn. Vragen staat vrij. Maar het is geen stelregel dat je iedere vraag met ja moet beantwoorden. Nee zeggen = Ja zeggen tegen iets anders.

Deze regels las ik vorig jaar in een blog van Marieke Ronhaar, ik vroeg haar of ik ze mocht noemen in een blog. Dat mocht. Gewoon vragen en verder was ik dus geen verantwoording verschuldigd 😊

Mens, durf te vragen en durf lekker te werken!

Op jouw werkplezier,

Selmar

Selmar
 

Arbeids- en organisatiepsycholoog (Rijksuniversiteit Groningen) | Teamwork expert Mede-initiatiefnemer Dag van het Werkplezier, samen met Ferry de Wit van banana tree

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments