2

Flexibel, efficient en… knettertjegek!

 

Borderline times

Een jaar geleden zaten compagnon Ferry de Wit en ik in de huiskamer van Dirk de Wachter (psychiater). Onder het genot van een rood wijntje lekker keuvelen over wat er gaande is in onze maatschappij. In één van zijn boeken beschrijft hij heel treffend de toestand waarin we als maatschappij verkeren, met de titel: Borderline Times.

De social apps en de bijbehorende mensen in je smartphone eisen veel van je aandacht op. Misschien wel 24/7. Onophoudelijk bereikbaar zijn om het hoofd te bieden aan de fear of missing out. Tussen de digitale verplichtingen door moet je dan ook nog werken. Whaaahh!!

 

Happiness-hype

Zorgwekkende hype. In dit kader pleit Dirk de Wachter juist voor een beetje meer ongelukkigheid in het leven. Gevoed vanuit het idee dat een voortdurende zoektocht naar geluk doodongelukkig maakt. Daar kan ik wel in meegaan, de happiness-hype maakt ons gek.

Je mag toch ook wel eens een kutdag hebben? Of een periode wat minder in je vel zitten? En als je een baan hebt die voor jou okee is, waarom zou je je dan druk maken over ambitie, groei en potentieel?

Ietsje verderop in het gesprek haalt Dirk nog een fraaie boektitel aan, van zijn collega Paul Verhaeghe. Ook die titel weet de lading van onze gemeenschappelijke toestand aardig te dekken: Flexibel, efficiënt en… gestoord

 

(Foto: leemcollectief.nl)

 

Stappenplan tegen de gekte

Kortom, we maken onszelf en elkaar knettergek. Dus wat nu te doen? Volg onderstaand stappenplan:

  1. Neem de tijd en lees onderstaande blogs:

 

2. Plan structureel / wekelijks ROT-momenten in je agenda

R = rust. Dat heb je nodig. Vraag het aan de meest succesvolle lapzwans of een maffe topsporter in je omgeving. Je hebt rust nodig om te (blijven) presteren met plezier.

O = overzicht. Om stil te staan bij ‘doe ik nog steeds wat nodig is’ en om de regie te (her)pakken op je werk/leven/agenda en de dingen die je wel/niet doet.

T = tijd. Om te reflecteren. Om de dingen die jij belangrijk vindt met aandacht te kunnen doen. Werk en privé.

3. Cancel minimaal 1 afspraak die je in de komende week hebt staan om alvast in een gezonde proactieve modus te komen. Cancel een afspraak die voor jou niet belangrijk genoeg is en waar je ook nog eens nul energie van krijgt.

 

12 ½ jarig jubileum

Deze week kwam ik tot de ontdekking dat ik in augustus mijn 12 ½ jarig jubileum had kunnen vieren. Op 5 december 2005 ben ik afgestudeerd en op 1 februari 2006 ben ik gestart met m’n eerste baan. Alweer 12 ½ jaar een bestaan waarin werk een wezenlijk onderdeel van mijn leven is geworden.

Ik heb dit ‘momentum’ alsnog gevierd door even stil te staan en terug te blikken op wat ik in die 12 ½ jaar allemaal heb gedaan en wat ik daarmee heb bereikt. Met speciale aandacht voor de successen.

 

Wanneer is goed goed genoeg?

Ik vier ook alvast de komende 12 ½ jaar van mijn werkende bestaan door stil te staan bij de volgende vraag: “Wanneer is goed goed genoeg?” Alleen al het idee om hier een toekomstplan op los te laten maakt mij rustig. En omdat ik geloof in teamwork ga ik dit plan smeden in samenspraak met m’n dierbare en waardevolle vrienden/compagnons, Hans Kets (Doorpak BV) en Ferry de Wit (Dag van het Werkplezier).

Ik roep de Borderline Times waarin wij leven een halt toe en zet in tegenstelling tot Flexibel, efficiënt en… gestoord volledig in op rot-momenten: rust, overzicht en tijd.

Op jouw werkplezier,

Selmar

Selmar
 

Arbeids- en organisatiepsycholoog (Rijksuniversiteit Groningen) | Teamwork expert Mede-initiatiefnemer Dag van het Werkplezier, samen met Ferry de Wit van banana tree

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments