12

Het beste van jezelf, maar niet ten koste van jezelf

 

Als jij terugkijkt op 2016, wat zeg je dan tegen jezelf? Wat zeg je over je werk en wat zeg je over je privéleven? Zeg je hola-di-jee of ben je wat somberder gestemd? Loop je op je tenen om de dingen geregeld te krijgen en op de rit te houden? Is het in balans of was het simpelweg fantastisch?

In deze blog deel ik met jou hoe ik de laatste jaren heb beleefd. Met pieken en dalen. Op en af. Maar 2016 was in alle opzichten een topjaar!

Als ik terugkijk op 2016 zeg ik dat het een mooi, succesvol en vooral heel bijzonder jaar was. En dat is echt niet ieder jaar het geval.

Ik weet hoe het is om je shit te voelen of wat er gebeurt als je teveel en te lang op je tenen loopt om alles maar ‘goed te willen doen’.

Ik weet ook hoe het is om in een positieve flow te zitten waarin alles vanzelf lijkt te gaan. Je doet de juiste dingen met de juiste intentie, je krijgt er veel energie van en voelt je vrij en blij.

 

De afgelopen drie oneven jaren van ‘tegenspoed’

Drie oneven jaren waarin het geluk mij, vond ik zelf, niet bepaald aan kwam waaien. Jaren waarin ik mijzelf tegenkwam en de schouders eronder moest zetten om geluk en plezier in het jaar erop weer een beetje af te kunnen dwingen.

  • 2011 was een emotioneel jaar waarin ik een dierbare liefdesrelatie van bijna 10 jaar heb verbroken
  • 2013 was een roerig jaar waarin ik werd ontslagen en een deuk in mijn zelfvertrouwen opliep
  • 2015 was een stressvol 2e jaar voor Buro Wesselink dat ik met verlies heb moeten afsluiten

Laten we hopen dat het oneven jaar 2017 een ‘kanteljaar’ is, dus vanaf nu alleen nog maar topjaren! Het is het Chinese jaar van de Haan en dat belooft veel goeds. Maar, je krijgt het niet kado. He-ho, he-ho.

Het Chinese jaar van de Haan:

Een veelbelovend jaar, een jaar van mogelijkheden. Maar succes vraagt wel om de nodige inspanning, het komt ons niet zomaar aanwaaien. Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar er gebeurt van alles. Geef het beste van jezelf! (bron: Catharina Web – Chinese astrologie)

 

 

 De drie afgelopen even jaren van ‘voorspoed’

Het beste van mezelf heb ik in de onderstaande voorspoedige jaren gegeven. En dat is mij goed bevallen. Met dit soort jaren voor de boeg kan ik het eindeloos volhouden, zonder op mijn tenen te hoeven lopen. Het beste van mezelf, maar niet ten koste van mezelf!

  • 2012 was het verfrissende jaar waarin ik Sabine, m’n lief, in een Groningse kroeg tegen ’t lijf liep
  • 2014 was het dappere jaar waarin ik de stap naar zelfstandig ondernemerschap heb gemaakt
  • 2016 was het fantastische jaar waarin ik vader werd van onze lieve en mooie dochter Jente

Het jaar 2016 – voor wie het toch graag wil weten, het Chinese jaar van de Aap – is een jaar om nooit te vergeten. Of beter gezegd, een jaar om voor altijd te onthouden. En daarom schrijf ik het op. Want wie schrijft die blijft. En wat geschreven staat is waar.

 

2016 – Werk

Het ondernemingsplan dat ik begin 2014 voor mijzelf schreef, want ik hoefde niet naar een bank voor een lening, bevatte een aantal doelstellingen op de onderstaande drie gebieden:

  • Mens (wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik)
  • Markt (doelgroep, mijn klanten, waar wil ik aan bijdragen)
  • Money (bestaansrecht, solide inkomen en pensioenopbouw)

Anno 2017 kan ik zeggen: het is gelukt. De doelstellingen zijn gehaald. Niet in het 1e jaar. Niet in het 2e jaar. Wel in het 3e jaar. Eindelijk een topjaar! Hoewel ‘pensioenopbouw’ nog wel wat aandacht verdient…

Ik doe met plezier de dingen waar ik goed in ben. En volgens mijn klanten heb ik bestaansrecht verworven op het gebied van teamwork, waarmee ik een mooie bijdrage lever aan de teamprestaties én het werkplezier binnen de betreffende teams.

In 2016 heb ik samen met Ferry de Wit ook een geslaagde crowdfundcampagne opgezet om de Dag van het Werkplezier in het leven te roepen. Trots waren wij toen bleek dat de crowd langzaam maar zeker JA zei tegen dit initiatief.

Superblij en nog trotser was ik toen op 22 april de dag luchtig begon, de positieve vibe voelbaar was en en ik zeker wist: dit wordt een geweldige dag. Alle bezoekers waren met eenzelfde mooie intentie naar het Wilminktheater/Muziekcentrum gekomen: het thema Werkplezier een noodzakelijk podium geven.

Inmiddels zijn we weer flink aan de weg aan het timmeren om de 2e editie van de Dag van het Werkplezier nog mooier en inspirerender te laten zijn. Ben jij er (weer) bij op 12 mei?

Help jij mee om de belangrijkste missie binnen werkend Nederland een ‘boost’ te geven? See you in De Grolsch Veste. Vooraanmelden kan via onze Facebook-pagina.

 

BEKIJK DE AFTERMOVIE

 

2016 – Privé

In 2016 zijn Sabine en ik trotse ouders geworden van Jente. Op 11 augustus is ze geboren. Wat een mooi, lief en nu al grappig meisje. Het is, werkelijk waar, precies haar vader.

En alle clichés zijn waar, behalve die ene: “Je hebt straks geen leven meer hoor.” Dat vind ik écht onzin, het is alleen maar leuker en mooier geworden. We hebben een mooi jaar afgesloten met een heerlijke relaxvakantie op Curaçao. Met z’n drietjes.

 

Tot slot

Ik geloof erin dat als je iets wilt, je veel naar je hand kunt zetten. En ik weet ook dat je niet altijd invloed hebt op de dingen. Op nare, verdrietige of moeilijke dingen die zomaar op je pad komen. Daar had je niet om gevraagd.

De oneven jaren en de even jaren, de mooie periodes en de mindere periodes, ze zullen elkaar blijven afwisselen. Het zal altijd op en af gaan. En zo kan er veel naast elkaar bestaan. M’n lieve oude oma van 92 uit Gramsbergen zegt daarover: “Wa’j kriegt, da ma’j hool’n.”

Het liefst zou ik wat ik gekregen heb in het topjaar 2016 een levenlang voortzetten. Werken én leven met plezier. Zónder op mijn tenen te hoeven lopen. Tot aan mijn dood. Dan speelt pensioen ineens geen rol meer. En tjonge, dan heb ik nog veel topjaren voor de boeg. Want ik word 95 jaar.

En wat geschreven staat is waar.

 

Op jouw (werk)plezier,

Selmar

 

In 2016 kwamen voor mij alle drie vormen van plezier of geluksbeleving heel mooi samen. In de volgende blog schrijf ik over die drie vormen, in de hoop dat jij daar je voordeel mee kan doen. Thuis en op je werk.

 

Laat hieronder een bericht achter.

Selmar
 

Arbeids- en organisatiepsycholoog (Rijksuniversiteit Groningen) | Teamwork expert Mede-initiatiefnemer Dag van het Werkplezier, samen met Ferry de Wit van banana tree

Click Here to Leave a Comment Below 12 comments