2

Mens, durf te leven!

 

Zodra je je gaat verantwoorden verlies je je eigen grens uit het oog. Luister en leef liever naar de mooie woorden in onderstaande songtekst.

 

Je leeft maar heel kort,
Maar een enkele keer.
En als je straks anders wilt kun je niet meer.
Mens, durf te leven.

Vraag niet elke dag,
Van je korte bestaan.
Hoe hebben m’n pa en mijn grootpa ‘t gedaan.
Hoe doet er m’n neef of hoe doet er m’n vrind.
En wie weet hoe of dat dan de buurman weer vindt.
En wat heeft “Het fatsoen” voor geschreven.
Mens, durf te leven.

De mensen bepalen de kleur van je das,
De vorm van je hoed,
En de snip van je jas.
En van je leven.

Ze wijzen de paadjes waar langs je mag gaan.
En ze roepen o foei als je even blijft staan.
Ze kiezen je toekomst, ze kiezen je werk.
En ze zoeken een kroeg voor je uit en een kerk,
En wat je aan de armen moet geven.
Mens, is dat leven?

De mensen ze schrijven je leefregels voor,
Ze geven je raad en ze roepen in koor:
Zo moet je leven.
Met die mag je omgaan,
Maar die is te min.
En die moet je trouwen al heb je geen zin.
En daar moet je wonen dat eist je fatsoen.
En je wordt genegeerd als je ‘t anders zou doen.
Alsof je iets ergs had misdreven.
Mens, is dat leven ?

Het leven is heerlijk,
Het leven is mooi.
Maar vlieg uit in de lucht,
En kruip niet in een kooi.
Mens, durf te leven.

Met je kop in de hoogte,
En neus in de wind.
En lap aan je laars
Hoe een ander het vindt.

Houd een hart vol van warmte,
En van liefde in je borst.
Maar wees op je vierkante meter een vorst.
Wat je zoekt kan geen ander je geven.
Mens, durf te leven.
Mens, durf te leven

 

 

Verantwoording afleggen, waarom toch en aan wie?

Ik googelde op ‘vrijheid betekent voor mij dat ik mij tegenover niemand hoef te verantwoorden’ en kwam terecht bij een blog van Marieke Ronhaar, MEE-therapeut in haar eigen Praktijk De Vrije Wil. Ik ken haar niet, en de praktijk ook niet, maar noem haar toch. Want ik heb een groot gedeelte van deze blog van haar ‘geleend’. Daar ben ik haar erkentelijk voor én het jatten was ‘verantwoord’, want ik heb haar heel netjes een mailbericht gestuurd. Of ik haar bloginhoud mocht gebruiken. Dat mocht, want “Het is geschreven om te inspireren!”

@Marieke, kom je ook naar De Grolsch Veste op 12 mei?

 

Mens, durf te leven!

Ook dacht ik, voorafgaand aan het schrijven, ik ga de tekst van “Mens, durf te leven” gebruiken in mijn blog. De meest bekende vertolker van dit mooie lied, Ramses Shaffy, is dood. Aan hem hoef ik dus geen verantwoording af te leggen. Maar ja…. BuMa/Stemra, auteursrechten, songteksten.nl, dat soort dingen. Dus toch maar even verantwoorden. Eerst checken of hij überhaupt wel de tekstschrijver is. Nee dus. Wikipedia (bronvermelding, bij deze) zegt:

Mens, durf te leven is een Nederlandstalig lied uit 1917, oorspronkelijk geschreven en gezongen door Dirk Witte. Het lied spoort mensen aan om meer van het leven te genieten en zich daar niet zoveel vragen bij te stellen; het roept ook op niet altijd de geijkte paden te volgen, zich niet slaafs aan te sluiten bij de meerderheid. De tekst zet zich af tegen de destijds zo invloedrijke sociale controle, en tegen de aanvaarding van de autoritaire moraal.”

Er is kennelijk niet zoveel veranderd in de afgelopen honderd jaar…

@Dirk en Ramses, jammer dat jullie er niet bij kunnen zijn op 12 mei. Zulke inspirerende tekstschrijvers, zangers, vrijbuiters van weleer, zouden niet misstaan op de Dag van het Werkplezier

 

10 dingen waar je niemand verantwoording voor verschuldigd bent

Je altijd en aan iedereen maar moeten verantwoorden is zonde van je tijd en je energie. Zonde van je werk, zonde van je leven. Het heeft alles te maken met grenzen aangeven. Zodra je je gaat verantwoorden verlies je je eigen grens uit het oog. De ander roept je ter verantwoording en kan vervolgens een oordeel vellen over jou. Maar, hoezo is het aan een ander om iets te vinden van wat jij wel of niet doet? Hoezo heeft een ander het nodig een oordeel te vellen over de keuzes die jij maakt? Bull shit toch?

We zijn allemaal welwillend en positief ingesteld. We willen allemaal iets van het leven maken. Dus maak er wat van, vertrouw op je eigen kompas en lap aan je laars wat een ander ervan vindt. Het gaat erom dat jij je goed voelt en je eigen tijd en ruimte durft in te nemen. Wees op je vierkante meter een vorst! En om je daarbij nog een eindje verder op weg te helpen, hieronder 10 dingen waar je geen sorry voor hoeft te zeggen en waar je ook niemand verantwoording voor hoeft af te leggen:

  1. Je hoeft je niet te verantwoorden voor het nodig hebben van eigen tijd. Het is echt niet asociaal of belachelijk als je niet afspreekt of beschikbaar bent terwijl je wel “tijd” hebt.
  1. Je hoeft je niet te verantwoorden voor het hebben van een eigen mening. Je hoeft het niet altijd met iemand eens te zijn of ze te bevestigen in wat ze je vertellen.
  1. Je hoeft je niet te verantwoorden voor hoe je eruit ziet. Zie eruit zoals je wilt en waar jij je prettig bij voelt. Maak er verder geen woord aan vuil.
  1. Je hoeft je niet te verantwoorden voor het teleurstellen van iemand. Als jij je er okee bij voelt kan je uiteraard een reden opgeven, de intentie van jouw gedrag, maar het gevoel van teleurstelling is van de ander.
  1. Je hoeft je niet te verantwoorden voor de keuzes die je maakt op het gebied van werk of carrière. Waar krijg jij energie van? Wat is jouw unieke kracht? Wat wil je? Daar ga jij echt zelf over.
  1. Je hoeft je niet te verantwoorden voor wat je met je geld doet. Jouw portemonnee, jouw verantwoording. En niet die van de ander.
  1. Je hoeft je niet te verantwoorden voor je relationele keuzes. Zorg dat je zelf happy bent. Normen, verwachtingen of oordelen, ze zullen er altijd zijn. Omring je met positieve mensen die je accepteren zoals je bent. Mensen waar je energie van krijgt.
  1. Je bent niemand een excuus verschuldigd als je het niet meent. We zijn geneigd gehoor te geven aan please-gedrag. Maar als je je excuus niet meent bied dan je excuus ook niet aan, daarmee cijfer je jezelf onmiddellijk weg.
  1. Je hoeft je niet te verantwoorden voor het zeggen van: Nee. Mensen kunnen van alles van je vragen, dit kan echt alles zijn. Vragen staat vrij! Maar het is geen stelregel dat je iedere vraag met ja moet beantwoorden. Nee zeggen = Ja zeggen tegen iets anders.
  1. Je hoeft je niet te verantwoorden voor jouw prioriteiten in je leven. Wees jezelf en ga je daar alsjeblieft niet voor verontschuldigen.

@jou: Ben je erbij op 12 mei? Wil je reageren op deze blog? Laat een reactie achter op de website, onderaan deze pagina. Dank je!

Ps. Je moet natuurlijk wel even verantwoording afleggen als je er voor kiest om niet bij de Dag van het Werkplezier aanwezig te zijn. Ben je er wel gewoon bij meld je dan hier aan. Mens, haak aan op de Werkplezier-revolutie! Mens, durf lekker te werken! Mens, durf te leven!

Op jouw werkplezier,

Selmar

Selmar
 

Arbeids- en organisatiepsycholoog (Rijksuniversiteit Groningen) | Teamwork expert Mede-initiatiefnemer Dag van het Werkplezier, samen met Ferry de Wit van banana tree

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments