Eigen roem stinkt niet!

“Character – -the willingness to take responsibility for one’s own life – is the source from which self-respect springs.” Joan Didion

 

Na twee jaar de 3-avondse cursus Inzicht in gedrag te hebben gegeven is het tijd om enkele inzichten van cursisten te delen. Mooie leermomenten en waardevolle reacties waarmee ik ook een beetje m’n eigen successen kan vieren. Want… eigen roem stinkt niet. Toch? Het is maar hoe je tegen jezelf, een ander en de wereld wilt aankijken. 

Mooie inzichten, leermomenten en reacties

Een greep uit antwoorden op de vraag: “Wat heeft de cursus jou opgeleverd?”

  • Nicole: “Ik heb al veel aan persoonlijke ontwikkeling gedaan, maar nu valt alles eindelijk op z’n plek. Bedankt!”
  • Audry: “Inzicht in hoe mensen en ook ikzelf interacteren. Dat je kunt groeien naar een meer autonoom en authentiek persoon. De kennis en de oefeningen hebben me geholpen om dat pad verder te bewandelen.”
  • Hans: “Nieuwe inzichten, theorie en reflectie op mijn eigen gedrag. Mooie diepgang en het nodigt uit om (nog) meer te reflecteren.”
  • Kathelijne: “Ik ben me bewust van de normen en waarden die ik in mijn jeugd heb mee gekregen en wat het effect hiervan is op mijn beleving van het leven. Ik herken in de communicatie ook meer het kind en de ouder en ben bepaalde patronen al aan het doorkruisen.”
  • Jolanda: “Het leren (her)kennen van gedrag, bewustwording, en hoe ik d.m.v. handvatten hier zelf verandering in kan aanbrengen.”
  • Ferdie: “Inzicht in mijzelf en mijn omgeving in termen van interactie + gevoel daarbij.”
  • Quinta: “Ik heb nu een hernieuwde focus op hoe mijn communicatie is en hoe het kan zijn. En een hernieuwde focus op hoe communicatie van een ander naar mij toe is, en hoe dat ook bedoeld kan zijn. Voor mij is de grootste uitdaging om de theorie in te zetten in mijn privé-omgeving.”
  • Dorothée: “Het knettert in mijn hoofd. Wauw!!”

 

Character

De strekking van de cursus ‘Inzicht in gedrag’

De titel zegt al veel, maar in een iets uitgebreidere omschrijving: de cursus gaat over het nemen van verantwoordelijkheid en het maken van eigen keuzes. Wat heb je nodig om voor jezelf te kunnen kiezen? Om wat vrijer en misschien ook wel blijer in het leven te staan. Om niet alleen sociaal-wenselijke, maar meer eigen en autonome besluiten te kunnen nemen. En om af en toe voorrang te (durven) geven aan authentieke gevoelens, bijvoorbeeld in lastige gesprekken of in een vervelende situatie. De cursus gaat over het flinterdunne lijntje tussen kwetsbaarheid en daadkracht, thuis en op je werk.

 

Transactionele Analyse

In de cursus staat de theorie van Transactionele Analyse (TA) centraal. In 2013 heb ik een opleiding TA gevolgd bij opleidingsinstituut Phoenix in Utrecht. De theorie leert ons hoe we zijn geworden wie we zijn, waarom we doen zoals we doen en waarom we soms niet doen wat we het liefste zouden willen doen. In relatie tot onze ouders, onze kinderen, partners, collega’s, vrienden. Maar ook in de relatie tot ‘onszelf’.

Thema’s zijn:

  • Waar haak je op aan? Wanneer haak je af? Wat is het aas waar jij op hapt, jouw zwakke plek, wat zijn jouw triggers. Wat maakt jou boos, bedroefd, bang of blij?
  • Welke ‘drijvers’ zorgen ervoor dat je blijft gaan, welke ‘stoppers’ houden je tegen. Welke voor- en nadelen hebben ze en wat is de invloed ervan, elke dag weer, op jouw functioneren. Hoe kijk je naar jezelf, naar anderen en naar de wereld?

 

Tijdens de 3-avondse cursus word je je bewust van je eigen en ook van andermans houding en gedrag. Je leert anders te kijken naar jezelf en kweekt begrip voor complex gedrag en vormen van miscommunicatie in ‘ogenschijnlijk’ alledaagse situaties. Je komt erachter dat je niet de enige bent die worstelt met allerlei tegenstrijdigheden in je hoofd en gaat samen met andere cursisten, altijd in kleine groepjes, op interactieve wijze  aan de slag met opdrachten en oefeningen om de beginselen van TA eigen te maken.

 

Eigen roem stinkt niet

Ik laat je graag weten dat ik oprecht blij ben dat ik in 2015 begonnen ben met het verzorgen van deze cursus. Naast teamcoaching vind ik dit een geweldige manier om een steentje bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van deelnemers die daar graag in willen investeren. Mensen die het, net als ik, waardevol vinden om ervaringen te delen en met anderen in verbinding komen. De mooie reacties die ik krijg van deelnemers zijn extra bijvang, daar is het mij in eerste instantie niet om te doen. Wél in tweede instantie, het geeft mij positieve energie, want ik heb ook een karakter en ‘drijvers en stoppers’. Dus als ik op deze manier een ander genoegen kan doen, daarmee mijn please-gedrag kan uiten en daar dan ook nog eens een hartelijk applaus voor mag ontvangen, dan zou ik wel gek zijn als ik het niet meer zou doen.

Wil je weten wanneer de eerstvolgende cursus plaatsvindt? Klik hier

 

Tot slot

Vorig jaar heb ik overigens nog flink getwijfeld. Zal ik het wel of zal ik het niet doen, zo’n open inschrijvingscursus. Wie gaat er op af komen? Vinden ze het wel interessant genoeg? (alle cursisten hebben aangegeven dat ze de cursus zouden aanraden aan anderen en de cursus wordt gemiddeld beoordeeld met een 8,4). Mooi toch!

Na de eerste cursus wist ik het al: dit ga ik doorzetten. Ik werd en word er oprecht blij van, dus zullen er voldoende elementen van eigenheid en authenticiteit van mijzelf in deze cursus zitten. Anders krijg je er geen energie van, is mijn simpele uitleg daarbij.

Ben jij ook benieuwd naar jouw elementen van eigenheid en authenticiteit? Waar word jij oprecht blij van? En ben je net zo nieuwsgierig naar de andere kant? Wanneer doe je soms blij (je zet een glimlach op aan de buitenkant), terwijl je het helemaal niet bent. Hoe zit dat?

 

Laat een bericht achter op de website

Selmar
 

Arbeids- en organisatiepsycholoog (Rijksuniversiteit Groningen) | Teamwork expert Mede-initiatiefnemer Dag van het Werkplezier, samen met Ferry de Wit van banana tree

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments