Zes dingen waar je mee moet stoppen om de beste versie van jezelf te worden

“Wanneer kom jij erachter dat jij degene bent die jouw succes in de weg staat?”

 

Zit jij vast in een oud systeem van waarden, normen en gewoontes waarin je klein wordt gehouden? Ben jij de saboteur van je eigen succes? Wat het ook is: we schuiven het vaak af. Op de buitenwereld. Op beperkingen die ons worden opgelegd of op onszelf.

 

Vanaf het moment dat we geboren worden of dat we kunnen kruipen worden we beperkt in onze ‘bewegingsvrijheid’. “Pas op”, “niet aanzitten”, “doe voorzichtig!”. Wanneer ga jij beginnen met het onder de loep nemen van alle beperkingen die jou – tot nu toe – zijn opgelegd en die je jezelf nog steeds oplegt? Met het in twijfel trekken van alles wat er op is gericht om risico’s te voorkomen, met je afvragen of er niet teveel wordt geregeerd uit angst of onzekerheid?

 

Vertrouw op je positieve zelf

Wanneer ga jij beginnen met écht op jezelf te vertrouwen? Wanneer ga jij besluiten dat je meer in je mars hebt dan wat je nu doet? Wanneer geef jij jezelf die positieve schop onder de kont om meer uit je werk of je leven te halen dan je nu doet? Accepteer dat het niet de buitenwereld is, maar dat jezelf degene bent die je eigen succes in de weg staat en het bereiken van je idealen saboteert. Accepteer dat jezelf het systeem bent dat jou klein houdt.

 

Aanvaard aanmoediging van een ander

De enige die het verschil kan maken tussen een mini-me (de middelmatige versie-van-jezelf) of een maxi-me (de beste versie van-jezelf) dat ben jij. Geloof in eigen kunnen en zoek aanmoediging! Heb lak aan mensen die je vertellen dat het geen in heeft, dat je beter voor zekerheid kunt kiezen, etc. Dat zijn adviezen die gegeven zijn uit angst voor het onbekende, uit onzekerheid of uit wantrouwen.

Ga op zoek naar mensen die tegen je zeggen dat het een geweldig plan is, dat je er voor moet gaan en dat ze graag bereid zijn jou daarbij te helpen: “Wat gaaf, dat kun jij”, “Mooi idee, veel succes en het gaat je lukken”! “Gaaf, kan ik je ergens mee helpen?” Aanvaard het!

 

 

 

Steek ook eens een veer in eigen …

Het werkt heel bevrijdend als je doorzet in wat je het liefste zou willen. Als je durft te kiezen voor iets anders. In mijn geval was dat: voor mezelf beginnen. Vertrouwen, volharden en plezier hebben in wat je doet. Dat is het enige. Laat niemand jouw spontaniteit in de weg staan en er zullen deuren voor je openen die je voorheen niet eens zag staan.

 

“Ik had bij aanvang van mijn ondernemersavontuur best moeite om mijzelf te profileren en om mij, bijvoorbeeld, ‘organisatiepsycholoog’ te noemen. De saboteur in mij zei:

  • laat ik er niet al teveel mee te koop lopen…
  • zo bijzonder is het ook weer niet…
  • doe maar gewoon…
  • wat zullen mijn vrienden en mijn familie er van denken?

Maar na enig aansporen van mijn vriendin kwam in maart 2014 wél de drs. titel op mijn visitekaartje. En werd het kaartje voorzien van de volgende functiebeschrijving:

                                                                Organisatiepsycholoog/trainer

 

Roep het en je bent het! Even wennen destijds, maar inmiddels is het een USP – unique selling point – geworden. Want niet elke trainer of teamcoach is organisatiepsycholoog. Wat ik dus vooral nodig had was aanmoediging om mij te kunnen en durven profileren én onderscheiden in een bestaande wereld van 45.000 geregistreerde trainers en coaches in Nederland. Nu ben ik bijna twee jaar, geweldige opdrachten, mooie samenwerkingen en 17 blogs verder. Vertrouwen en volharding hebben ervoor gezorgd dat ik het 2e jaar, volgens velen het pittigste jaar, ben doorgekomen. Dus kom maar op met dat derde ondernemingsjaar! De economie groeit en bloeit gestaag en gelukkig gaat de titel van mijn eerste blog ‘Nooit meer iets anders’ nog altijd op. En daar ben ik trots op.”

 

We zijn het niet gewend misschien, maar je mag je jezelf ook wel eens een schouderklopje geven. Wees niet te beroerd om jezelf aan te moedigen. En om je daarbij te helpen, hieronder zes dingen waar je NU mee moet STOPPEN. Je kan het!

 

Zes dingen waar je mee moet stoppen om de beste versie van jezelf te worden
  1. Stop met de negatieve zelfpraat
  2. Stop met oordelen en bekritiseren van anderen
  3. Stop met pleasen van iedereen (behalve jezelf)
  4. Stop met bang zijn om te falen
  5. Stop met bang zijn om te slagen
  6. Stop met uitstellen (het wordt nooit perfect)

 

Laat hieronder weten wat je binnen nu en 1 jaar gaat realiseren en welke eerste stap je gaat zetten. Laat je daarbij vooral aanmoedigen, heb vertrouwen in je positieve zelf en wees volhardend. Succes, je kan het!

Op jouw werkplezier,

Selmar

 

Selmar
 

Arbeids- en organisatiepsycholoog (Rijksuniversiteit Groningen) | Teamwork expert Mede-initiatiefnemer Dag van het Werkplezier, samen met Ferry de Wit van banana tree

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments